سازمان هایی که در حوزه فناوری اطلاعات فعالیت دارند، کاملا بر اهمیت DevOps واقف هستند. برخی از افراد فکر می کنند دواپس یک نوع ابزار یا تکنولوژی است اما اینطور نیست. با این که دواپس یک تکنولوژی نیست اما توانسته نقش بسیار مهم و حیاتی را در دنیای پرهیاهوی فناوری اطلاعات ایفاء کند.
در دنیای فناوری اطلاعات، حفظ ثبات و سازگاری با موقعیت های جدید و تغییرات صورت گرفته بسیار حیاتی است. زیرا اگر این سازگاری صورت نگیرد، شکاف های ایجاد شده در این میان می توانند مانع از پیشرفت و ترقی شوند. اگر می خواهید با معنی DevOps، خدمات و مزایای استفاده از آن آشنا شوید، ادامه مقاله را از دست ندهید.
تعریف DevOps به زبان ساده
دواپس نه یک ابزار مشخصی است و نه یک نوع تکنولوژی. در واقع DevOps به رویکرد و مفهومی گفته می شود که می تواند هماهنگی و سازگاری زیادی بین بخش عملیاتی و توسعه یک مجموعه به وجود بیاورد. منظور از سازگاری، تعادل و همکاری بین دو تیم بخش توسعه و بخش عملیاتی است. کلمه DevOps خود تشکیل شده است دو کلمه Development به معنی توسعه و کلمه Operation به معنی عملیات است.
تیم مربوط به عملیات، همان بخش IT هستند که کارهای مربوط به محیط های عملیاتی و نگهداری سخت افزاری و نرم افزاری فعالیت دارند. تیم عملیات روی ثبات نرم افزارها تمرکز دارند. اما تیم توسعه روی اضافه کردن بخش های جدید و ارتقاء دادن نرم افزار متمرکز هستند. این دو در واقع برخلاف هم عمل می کنند. رویکرد DevOps می تواند تعادل و همکاری لازم را در جهت رشد و ترقی هر چه بیشتر در بین این دو برقرار سازد.
خدمات DevOps چیست؟
برای آن که سازمان های فناوری اطلاعات بتوانند از DevOps بهره مند شوند، باید از مشاور یا مهندس دواپس استفاده کنند. خدمات مهندس دواپس شامل تهیه و مدیریت زیرساخت، مدیریت سیستم، کنترل امنیت و... می باشند.
خدمات اصلی دواپس شامل ایجاد تعادل بین بخش های توسعه و عملیات هستند. بنابراین تمامی فعالیت ها و خدمات دیگر در راستای تحقق این هدف انجام می شوند. یکپارچه سازی کار تیم های عملیاتی و توسعه تنها با دواپس قابل انجام است. دواپس به تیم توسعه و عملیات این امکان را می دهد که از طریق اتوماسیون، بازخورد و بهبودهای مکرر سرعت تحویل کار را افزایش دهند.
در واقع توسعه سریع و نگهداری ساده تنها از طریق DevOps ممکن می شود. این گونه فاصله بین توسعه و عملیات کاهش پیدا کرده و قابلیت ها با سرعت بیشتری در اختیار مشتریان قرار می گیرند.
چه مجموعه هایی نیاز به DevOps دارند؟
تمامی سازمان ها و شرکت هایی که در زمینه فناوری اطلاعات و تولید نرم افزارهای مختلف فعالیت دارند، به DevOps نیاز پیدا می کنند. در گذشته شرکت های فناوری اطلاعات امکان استفاده از خدمات دواپس را نداشتند.
به همین دلیل شکاف های موجود در بین بخش های توسعه و عملیات، موجب دیرکرد در پیشرفت پروژه ها می شد. زیرا تعادل و تطابق بین برنامه ریزی، توسعه و نگهداری نرم افزار مدت زمان زیادی طول می کشید. اما امروزه استفاده از خدمات دواپس می تواند به راحتی هماهنگی بالایی میان این بخش ها به وجود بیاورد. در نتیجه امروزه تقریبا تمامی مجموعه ها و شرکت هایی که در زمینه فناوری اطلاعات فعالیت دارند برای مثال سازمان هایی که طراحی سایت بیمه انجام داده اند، از خدمات DevOps بهره می برند.
مزایای استفاده از DevOps
استفاده از خدمات DevOps برای شرکت ها و سازمان های مربوطه می تواند مزایای فوق العاده ای به همراه داشته باشد. اولین مزیت بزرگ آن، افزایش سرعت تحویل نرم افزار و اضافه شدن قابلیت های جدید رد کمترین زمان ممکن به آن است. زیرا در این حالت تعادل و همکاری زیادی بین بخش توسعه و عملیات صورت گرفته است.
دومی مزیت دیگر استفاده از دواپس، کاهش احتمال خطا و بالا رفتن امنیت است. زیرا از فرایندهای اتوماسیون بیشتر استفاده می شود. در توسعه و تست نرم افزار با دواپس، امکان رفع خطاها در مراحل اولیه وجود دارد. کاهش هزینه های تولید، استفاده بهتر از منابع، مقیاس پذیری آسان، دسترسی بیشتر، محیط عملیاتی پایدارتر، نوآوری بیشتر و ... از مزایای دیگر DevOps است.
انواع DevOps کدامند؟
برای DevOps دو نوع مدل جهت توسعه در نظر گرفته شده است. مدل آبشار (Waterfall) و مدل چابک (Agile) در ادامه مختصرا به معرفی هر کدام از این مدل ها می پردازیم.
مدل آبشار (Waterfal)
این مدل جزء نخست مدل های معرفی شده برای توسعه نرم افزار است که دارای فرایندی متوالی با درکی بسیار ساده می باشد. در مدل آبشار، روند توسعه دارای دسته بندی های مختلفی است. بنابراین خروجی یک فاز به ورودی باز بعدی می انجامد. دلیل نامگذاری این مدل نیز به همین دلیل است. زیرا این روند همواره در حال انجام است و متوقف نمی شود. فازهای مختلف این مدل عبارتند از: الزامات، طراحی، اجرا، تایید و نگهداری.
مدل چابک (Agile)
در این مدل، پروژه مربوط به توسعه نرم افزار دارای چندین روند تکراری است. این روند به سه الی چهار هفته نیاز دارد و هر پایان هر تکرار، یک نرم افزار یا همان محصول تحویل داده می شود. در هر کدام از این روندهای تکراری، تیم های عملیاتی همزمان در حوزه های الزامات، طراحی، توسعه و انتشار کار می کنند.
کسب درآمد از طریق DevOps
با توجه به پیشرفت تکنولوژی و گسترش فناوری اطلاعات در دنیای امروزه، علم DevOps می تواند بسیار درآمدزا باشد. به متخصصانی که در زمینه اجرای خدمات دواپس در یک مجموعه تبحر دارند، مهندس دواپس گفته می شود. بسیاری از سازمان ها و شرکت هایی که در زمینه فناوری اطلاعات فعال هستند، به دنبال استخدام مهندسان دواپس می باشند. زیرا این مهندسان می توانند روند کارها را سرعت بخشیده و راندمان کاری یک مجموعه را بالا ببرند. اگر قصد کسب درآمد از طریق دواپس را دارید، ابتدا باید کاملا به آن آگاهی داشته باشید.
آموزش های لازم برای DevOps
برای آن که بتوانید به یک متخصص DevOps تبدیل شوید، باید مهارت ها و دانش های فراوانی را کسب کنید. در واقع فعالیت در حوزه دواپس بدون یادگیری این مهارت ها عملا غیر ممکن می باشد. در ادامه به معرفی آموزش هایی می پردازیم که برای تبدیل شدن به یک مهندس دواپس باید آن ها را یاد بگیرید.
- فرهنگ و نگرش دواپس
- دانش برنامه نویسی
- مدیریت زیرساخت ها
- شبکه و ذخیره سازی
- ابزارهای اتوماسیون
- فرایند انتقال خودکار کدها به مخازن
- نحوه مدیریت سرور
- اسکریپت نویسی
- اصول و مبانی شبکه و امنیت
- مستقر کردن نرم افزار
- نحوه مدیریت پیکربندی ها
- اطلاعات کافی در مورد کانتینرها و هماهنگ کننده ها